You are here

[Fixed] Notepad++ 5.3.1, settings not saved

19 posts / 0 new
Last post
NiMhurchu
Offline
Last seen: 3 years 2 months ago
Joined: 2007-03-04 03:20
[Fixed] Notepad++ 5.3.1, settings not saved

Hi all,

Notepad++ 5.3.1 keeps forgetting my settings/preferences, e. g. language, "enable close button", "don't remember last opened files" etc.
I am running Vista 64 Bit.

The data\settings directory looks like that when Notepad++ is closed:
\Notepad++Portable\Data\settings\plugins
\Notepad++Portable\Data\settings\config.xml
\Notepad++Portable\Data\settings\Notepad++PortableSettings.ini
\Notepad++Portable\Data\settings\session.xml
\Notepad++Portable\Data\settings\shortcuts.xml
\Notepad++Portable\Data\settings\stylers.xml

... and that when Notepad++ is open:
\Notepad++Portable\Data\settings\plugins
\Notepad++Portable\Data\settings\Notepad++PortableSettings.ini

I tried to run N++ in administrator mode and choose the settings, but they were also forgotten.

How can I have N++ remember my settings?

Thanks alot,

Hans

NiMhurchu
Offline
Last seen: 3 years 2 months ago
Joined: 2007-03-04 03:20
Eric also complains about the

Eric also complains about the settings not saved in https://portableapps.com/node/17113.

After setting the config.xml file to read-only (which didn't work), I tried the following: opened Notepad++ and configured the settings the way I need them.
Then I copied
\Notepad++Portable\Data\settings\config.xml
to
\Notepad++Portable\App\DefaultData\settings\config.xml

As for the first tests (log off and on; put PC to hibernate mode), N++ now seems to remember the settings.

Best Regards,

Hans

Edit/Update 1: it doesn't. The next time I started N++ after a while, all settings were gone again.

Edit/Update 2: I created the following workaround now:
- copied config.xml and nativelang.xml into \Notepad++Portable\App\DefaultData\settings\
- created this batchfile in \Notepad++Portable\
copy .\App\DefaultData\settings\config.xml .\Data\settings\config.xml
copy .\App\DefaultData\settings\nativeLang.xml .\Data\settings\nativeLang.xml
start Notepad++Portable.exe

to have both files copied to the data directory at every startup.

Until now, this seems to work.

But whenever I change the settings, I would have to copy the xml files again. Is there a way to have N++ remember the settings itself?

Bart.S
Offline
Last seen: 1 month 2 weeks ago
Developer
Joined: 2008-07-23 07:56
Hi,

I've checked the code, and I haven't found the reason for your problem (some other bugs though).
Well, I'm running XP Pro, and Notepad++ Portable is keeping my settings. Maybe it's a Vista or 64Bit issue.

The reason for forgetting the language could be the new automatic language switching (since PAP 1.5).
Disable the AppLanguageSwitching and try again.

John T. Haller
John T. Haller's picture
Offline
Last seen: 1 hour 6 min ago
AdminDeveloperModeratorTranslator
Joined: 2005-11-28 22:21
Fixed in 5.4.2

This should be fixed in 5.4.2. If it is not, please let us know.

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

qwertymodo
qwertymodo's picture
Offline
Last seen: 11 years 2 months ago
Joined: 2008-03-17 19:08
[Edit] Nevermind, I just

[Edit] Nevermind, I just checked the homepage (I normally just skip straight to the forums)... I'll just have to wait for it to hit the mirrors.

[Update] Got it downloaded and so far I haven't run into this issue yet. I mostly use NotePad++ by setting it as my default editor in WinSCPPortable for editing remote files, so I need session restore off. It was really annoying when it would save my sessions and then whenever I tried to open the app I got errors from all of the remote files which no longer existed because WinSCPPortable had already gotten rid of them. Great to see it fixed Smile

Quamquam omniam nescio, nec nihil scio.

theolike
Offline
Last seen: 14 years 3 months ago
Joined: 2009-06-10 14:13
Still replacing settings...

Any ideas?

John T. Haller
John T. Haller's picture
Offline
Last seen: 1 hour 6 min ago
AdminDeveloperModeratorTranslator
Joined: 2005-11-28 22:21
Exact Steps

We'll need more info from you as from other reports, the issue is resolved. So, what path do you have it installed to? What operating system are you using? How are you launching Notepad++ Portable?

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

theolike
Offline
Last seen: 14 years 3 months ago
Joined: 2009-06-10 14:13
More info

This is WinXP. It's mounted as F:. This is v5.4.2 (definitely using the portable exe... it displays the portable logo during startup).

I continued messing with it and found if I replaced my "stylers.model.xml" and "config.model.xml"in "Notepad++Portable\App\Notepad++" with my customized config files, it works (for the moment). Looks like I'll need to update these when I config changes. Hope this helps if someone else is experiencing the same issue.

John T. Haller
John T. Haller's picture
Offline
Last seen: 1 hour 6 min ago
AdminDeveloperModeratorTranslator
Joined: 2005-11-28 22:21
Don't Edit Model

The model files aren't supposed to be edited, they're replaced on the local machine when you upgrade Notepad++ local version as well since they're in the program directory instead of appdata.

You're supposed to edit stylers.xml and config.xml if you want to hand-customize anything... which you're really not supposed to do anyway.

I've confirmed that if you change styles as you're supposed to, through the Notepad++ interface, they are properly maintained between sessions.

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

theolike
Offline
Last seen: 14 years 3 months ago
Joined: 2009-06-10 14:13
Possible source of the problem

[edited because I spoke too soon]

lucas75066
Offline
Last seen: 13 years 2 weeks ago
Joined: 2010-09-13 09:29
I am using it on Vista 32

I am using it on Vista 32 from a FAT32 USB stick and it still does not work.
None of the settings are remembered after a restart of N++ and it forgets the proxy server too. Sad

Forgot to say I am using N++ 5.6.8

MehYam
Offline
Last seen: 13 years 1 week ago
Joined: 2010-09-24 21:17
Same here, 64-bit Windows 7

Can replicate this every time:

- open Notepad++, with a bunch of files
- set theme to something non-default (i.e. vim Dark-Blue)
- close and reopen N++, multiple times, no problem
- in the style configurator, change the foreground color on a theme
- close and reopen N++, theme set back to default, style change lost

szym
Offline
Last seen: 12 years 6 months ago
Joined: 2011-03-10 13:38
I'm using regular (not

I'm using regular (not portable) version and I have the same problem Sad
It looks like notepad++ bug

marchert
Offline
Last seen: 11 years 11 months ago
Joined: 2010-12-30 03:18
No news about this

I have the same problem with actual version 5.9.6 and many others too (you can search for on the projects forum).

This is really bad and makes such a nice App useless.

J Neutron
Offline
Last seen: 2 weeks 1 day ago
Joined: 2008-06-10 19:26
Absolutely!

This is really bad and makes such a nice App useless.

For sure! The app is TOTALLY useless if you can't set the theme you want.

It is the end of the world as we know it!

neutron1132 (at) usa (dot) com

Dangy
Offline
Last seen: 11 years 10 months ago
Joined: 2011-11-25 10:23
Maybe a clue?

I'm not using the portable version so maybe this won't apply but I'm having the same problem with the regular install of Notepad++. Through trial and error I found out that if I make changes to the settings, then close out, then run the program as administrator, the changes I made show up. Note that when I made the changes I wasn't running as administrator. So when I run the program normally the changes I make must be saved at the administrator level only, so when I go back in normally they don't show up. I changed my shortcut to use administrator rights so now my changes take but I get the #%^@#* UAC prompt every time I run Notepad++. Sorry if none of this helps for the portable version.

Thanks

John T. Haller
John T. Haller's picture
Offline
Last seen: 1 hour 6 min ago
AdminDeveloperModeratorTranslator
Joined: 2005-11-28 22:21
Admin

When you use the local version and use the built-in updater on something, it switches into admin mode. I don't think it properly switches back out of admin mode when this happens. The portable version doesn't have this problem.

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

curiosit_e
Offline
Last seen: 11 years 8 months ago
Joined: 2008-12-11 09:49
it's happening also in 5.9

Created another ticket for this.

Kenneth Detweiler
Offline
Last seen: 11 years 4 months ago
Joined: 2012-05-27 07:05
fixed (for me) in 5.9.6.2

I had the same problem on Windows 7 Enterprise 64 bit. It was fixed when I upgraded to 5.9.6.2.

Log in or register to post comments