You are here

Portable GIMP won't load any images besides .xcf

4 posts / 0 new
Last post
BuddhaChu
BuddhaChu's picture
Offline
Last seen: 7 years 7 months ago
Joined: 2006-11-18 10:26
Portable GIMP won't load any images besides .xcf

PortableGIMP is unusable for me as it won't open any other file format other than .xcf and I get an "unknow image format" error on .PNGs, .JPGs, etc.

This is a known issue with GIMP (see references below), but I've never experienced it with PortableGIMP until now. I haven't used PortableGIMP since at least last summer so this bug was introduced since then.

http://www.gimptalk.com/forum/viewtopic.php?t=7749
http://www.google.com/#hl=en&source=hp&q=gimp+error+unknown+file+type&aq...

I did go check the info in one of the posts which tells you to go check Preferences -> Folders -> Plug-Ins and that was set correctly to the place they were installed to so I'm out of ideas.

Any help getting this sorted is appreciated. I need to make to picture background colors transparent and GIMP is the only tool I have to work with that can do what I want.

BuddhaChu
BuddhaChu's picture
Offline
Last seen: 7 years 7 months ago
Joined: 2006-11-18 10:26
Hmmmmm....

Deleting the PortableGIMP directory and a reinstall with the latest version cleared the problem and now the plugins load light years faster. I must have been using some ancient version of GIMP. I thought it was the latest one....

Oh well...disaster averted! Nothing to see here, move along!

Cancer Survivors -- Remember the fight, celebrate the victory!
Help control the rugrat population -- have yourself spayed or neutered!

ottosykora
Offline
Last seen: 1 week 16 hours ago
Joined: 2007-10-11 17:48
same here

I have just experienced the same. Noticed, thta during strat, gimp was apparently trying to load some font plugin or what, waiting long for it without success and this seems to have broken all plugins. Have simply installed same version over it and all works now.
Also on my side, the entries in the folder lists seems to be correct, still gimp can not use it because probably of one broken plugin.

Must be some general problem in gimp itself.

Otto Sykora
Basel, Switzerland

computerfreaker
computerfreaker's picture
Offline
Last seen: 12 years 9 months ago
Developer
Joined: 2009-08-11 11:24
I see you solved the

I see you solved the intermediate problem already; here's a solution to the overall problem: use Photofiltre. It's pretty darn lightweight, but it can do what you want... (I know, I use it all the time)

Disclaimer: I'm not affiliated with Photofiltre or its author, Antonio Da Cruz, in any way.

"The question I would like to know, is the Ultimate Question of Life, the Universe and Everything. All we know about it is that the Answer is Forty-two, which is a little aggravating."

Log in or register to post comments