You are here

[Fixed] LibreOffice Portable 4.0.0 failing to start

23 posts / 0 new
Last post
dunedin-hughie
Offline
Last seen: 1 year 8 months ago
Joined: 2012-05-11 19:18
[Fixed] LibreOffice Portable 4.0.0 failing to start

Might be a glitch somewhere. Just downloaded and installed apps> install new app the latest release LibreOffice 4.00.

Refuses to start from portableapps menu. and also refuses to start from individual executables in the LO directory within portableapps platform.

Best wishes,

Hugh

Ken Herbert
Ken Herbert's picture
Offline
Last seen: 10 hours 32 min ago
DeveloperModerator
Joined: 2010-05-25 18:19
A few more details

Do you see the LibreOffice splash screen, an error message, or nothing?
Are any or all of LibreOfficePortable.exe, soffice.bin and soffice.exe running in Windows Task Manager after trying to launch?

the developer formerly known as winterblood

spsf
Offline
Last seen: 4 years 12 months ago
Joined: 2012-12-26 14:43
Same problem here...

None of the executables will launch, no error, no splash screen...
Tried from command line too, no errors, just doesn't work Sad
I'm running under Server 2012 64bit, did not check Win8 yet.
Maybe some missing .dll?? I opted for language removal during install.

Sergio

John T. Haller
John T. Haller's picture
Online
Last seen: 1 min 36 sec ago
AdminDeveloperModerator
Joined: 2005-11-28 22:21
Run Directly

Please try running soffice.exe directly within the App\LibreOffice\bin folder. You're likely missing a required runtime on the local machine.

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

SteveMB
Offline
Last seen: 2 years 8 months ago
Joined: 2012-05-19 13:59
Running Directly Didn't Work

I had the same problem -- when I tried running soffice.exe directly, I got this error message:

The program can't start because MSVCR100.dll is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem.

Next step -- download directly (from the PortableApps web page, not using the PortableApps launcher update/install features) and run the installer.

If the government wants us to respect the law, it should set a better example.

dunedin-hughie
Offline
Last seen: 1 year 8 months ago
Joined: 2012-05-11 19:18
aha

the program can't start because MSVCR100.dll is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem.

Now what? Hunt the web for a suitable dll?

edit: just seen the post above mine. I did actually download from the green button in the first instance and installed the paf as described in my first post.

edit again: I see run the paf executable directly. OK I'll try that.
Hugh

dunedin-hughie
Offline
Last seen: 1 year 8 months ago
Joined: 2012-05-11 19:18
still not running

Next step -- download directly (from the PortableApps web page, not using the PortableApps launcher update/install features) and run the installer.

That didn't change anything for me.

isn't that a very common dll normally somewhere on our windows systems (mine is Windows 7)?
Did the previous versions of portable LO not make use of it? They all ran without errors except for blasted java but that is no longer an issue,

Hugh

dunedin-hughie
Offline
Last seen: 1 year 8 months ago
Joined: 2012-05-11 19:18
solved

I copied the missing MSCVP100.dll (note: not mscvr100) from another portableapp folder to this folder:

C:\portableapps\PortableApps\LibreOfficePortable\App\libreoffice\program

and now LO 4.0 bursts into life.

All the best,

Hugh

djnavas
djnavas's picture
Offline
Last seen: 2 weeks 19 hours ago
Joined: 2008-01-30 17:27
I found that needed two dll

Following John's instructions, detected that two dll are needed:

MSVCP100.dll
MSVCR100.dll

I am using Windows 7 starter ed., SP-1, spanish.

LO, ver 4, worked.

Some add ons were inabilitated (they use java) and read that this version is less dependent of java.

John T. Haller
John T. Haller's picture
Online
Last seen: 1 min 36 sec ago
AdminDeveloperModerator
Joined: 2005-11-28 22:21
Local Install

To install the missing runtime, you can do it from here:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5555

We *may* be able to include it directly depending on LibreOffice's compilation. I'm looking into it.

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

peho
peho's picture
Offline
Last seen: 3 years 4 months ago
Joined: 2008-08-31 11:28
Place to download de missing DLL's

You can find the missing DLL's on this site:
http://www.dll-files.com

Download the zip-files for both missing DLL's, unzip them en copy them to the directory mentioned above.

getco
Offline
Last seen: 1 week 3 days ago
Joined: 2008-08-03 05:31
I have that runtime installed

I have that runtime installed and it still didn't work. What I did was to copy the DLL's from another portable app into: LibreOfficePortable\App\libreoffice\program\ as suggested in a post above - this worked.

I can see both DLL's inside my c:\Windows\System32\ folder, only they have a different size than the DLL's I found inside another portable app. The DLL's inside c:\Windows\System32\ don't fix the LO problem. I suspect it might be because I have installed the 64 bit version of the runtime, and LO needs the 32 bits version of the DLL's to run?

RogerL
Offline
Last seen: 4 hours 2 min ago
Joined: 2007-03-14 09:17
Thanks getco

Exactly the same for me

getco
Offline
Last seen: 1 week 3 days ago
Joined: 2008-08-03 05:31
You're most welcome - glad it

You're most welcome - glad it helped!

John T. Haller
John T. Haller's picture
Online
Last seen: 1 min 36 sec ago
AdminDeveloperModerator
Joined: 2005-11-28 22:21
Fixed in 4.0.0.3

This is fixed in LibreOffice Portable 4.0.0.3. Platform users will automatically get a 1MB quick-install patch. Users without the platform can manually download it using the link in the first comment in the announcement.
https://portableapps.com/news/2013-02-09--libreoffice-portable-4.0.0.3-r...

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

mischasworld
Offline
Last seen: 5 years 2 months ago
Joined: 2013-02-11 03:42
LO 4.0.0.3 stills fails to start

Stills fails here.

I'm running XP with SP3 on 32 bit.

Any ideas

mischasworld
Offline
Last seen: 5 years 2 months ago
Joined: 2013-02-11 03:42
Got it vcllo.dll was

Got it Wink

vcllo.dll was missing, extracted it from installer.

I had do disable on access scan from Sophos. Seems like Sophos is blocking it.

jetshopit
Offline
Last seen: 5 years 2 months ago
Joined: 2010-08-16 06:03
I had antivirus troubles too,

I had antivirus troubles too, Panda Cloud AV detected smime3.dll as 'suspicious' (which I believe means it's a heuristic rather than signature detection) and deleted it. I assumed it was a false positive - just hope I'm right.

John T. Haller
John T. Haller's picture
Online
Last seen: 1 min 36 sec ago
AdminDeveloperModerator
Joined: 2005-11-28 22:21
Always Is

With our apps, it's always a false positive. At least it has been every time for the last 8 years.

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

linuxlover
Offline
Last seen: 8 months 1 week ago
Joined: 2008-06-23 19:48
This is happneing to me now

I went to launch LibreOffice today for the first time, which I do every day, and it simply refuses to launch at all. No splash screen, no anything popping up or running. I've reinstalled the app twice and it still isn't working. The only thing that's been installed since my last successful launch is an update for Windows Defender today. I'm running Win7 64.

This was the update,
Definition Update for Windows Defender - KB915597 (Definition 1.249.1034.0)
Installation date: ‎8/‎15/‎2017 11:16 AM

John T. Haller
John T. Haller's picture
Online
Last seen: 1 min 36 sec ago
AdminDeveloperModerator
Joined: 2005-11-28 22:21
Unrelated

Your issue is unrelated to this topic: https://portableapps.com/node/56647

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

AllenLStarr
Offline
Last seen: 1 month 3 weeks ago
Joined: 2006-06-10 12:12
Norton Quarantines libxml2.dll

I ran into the same problem with LibreOfficePortable not running. I fixed the issue by coping another copy of libxml2.dll to libreofficeportable\app\libreoffice\URE\bin

not sure why norton does the quarantine

John T. Haller
John T. Haller's picture
Online
Last seen: 1 min 36 sec ago
AdminDeveloperModerator
Joined: 2005-11-28 22:21
Report It

Please report Norton's false positive issue to them. They need to fix the error in their definitions.

This is also completely unrelated to this bug.

Sometimes, the impossible can become possible, if you're awesome!

Log in or register to post comments